Til hovedinnhold
Målform
Personikon

Personvern på dubestemmer.no

"På dubestemmer.no bruker vi bare nødvendige informasjonskapsler".

Hva betyr det? Og hvorfor skal du bry deg? Les mer om valg som gjelder denne nettsiden - og lær om personvern i samme slengen!

Ikon for ankermenypunkt med tekstlig innhold.

Hva er en personvernerklæring?

En personvernerklæring er en tekst der det skal stå klart og tydelig om det samles inn opplysninger om deg av den tjenesten du bruker. Erklæringen skal også fortelle

  • hvorfor disse opplysningene samles inn
  • hva de skal brukes til
  • når de kommer til å bli slettet

Noe av det første du får vite i en personvernerklæring er hvem som står bak tjenesten. Det er Utdanningsdirektoratet som har ansvar for den tekniske plattformen til dubestemmer.no. Hvis du har spørsmål om personvern på dubestemmer.no, kan du sende en henvendelse på e-post til dubestemmer@udir.no.

På dubestemmer.no samler vi ikke inn personopplysninger. Vi bruker informasjonskapsler og lokal lagring uten identifisering.

Hvorfor må vi ha en personvernerklæring?

Hvis du driver et nettsted, har du ansvar for behandlingen av de personopplysningene du samler inn. Dermed får du merkelappen "behandlingsansvarlig". Som behandlingsansvarlig må du vite hvilke lover og regler som gjelder for det du gjør. Personopplysningsloven er en lov som alle behandlingsansvarlige må kjenne. I 2018 ble EUs personvernforordning, ofte kalt GDPR, en del av personopplysningsloven. EUs personvernforordning er felles for hele EU/EØS. Endringen førte til at mange som leverer tjenester på nett måtte forandre på nettstedene sine; både mulighetene for innstillinger og informasjonen de deler.

"Jeg aksepterer vilkårene". "Jeg godtar innstillingene". Alle som bruker tjenester på nett blir stadig møtt av e-poster, bokser og knapper for godkjenning; både for behandling av personopplysninger og for bruk av informasjonskapsler.

Mange tjenester vil samle inn IP-adresser eller annet som defineres som personopplysninger. Dermed må de ha et behandlingsgrunnlag for opplysningene. Et mye brukt behandlingsgrunnlag er "samtykke". Det betyr at hver enkelt bruker godkjenner behandlingen av egne personopplysninger.

For at et samtykke skal være gyldig, må det være:

  • frivillig
  • spesifikt
  • informert
  • utvetydig
  • gitt gjennom en aktiv handling
  • dokumenterbart
  • mulig å trekke tilbake like lett som det ble gitt

Informasjonskapsler kan ikke nødvendigvis hente dine personopplysninger, men du blir likevel ofte bedt om å samtykke. Årsaken er at en EU-dom fra 2019 setter krav om et aktivt samtykke for informasjonskapsler for nettsider i EU.

I Norge er Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) fagmyndighet for loven som blant annet regulerer bruken av informasjonskapsler. NKOM vurderer hva slags konsekvenser EU-dommen fra 2019 eventuelt får i Norge.

Mer informasjon på datatilsynet.no

I Norge skal Datatilsynet kontrollere at virksomheter følger personvernregelverket. Datatilsynet skal også gi råd om personvernvennlig praksis. Datatilsynet skriver blant annet på sine nettsider at virksomhetene har plikt til å informere brukerne sine om behandling av personopplysninger. Det skal gjøres "på en kortfattet, åpen, forståelig og lett tilgjengelig måte. Språket skal være klart og enkelt, særlig når informasjonen er spesifikt rettet mot barn."

Forståelig og kortfattet informasjon som inkluderer forklaring av den tekniske innsamlingen og behandlingen av personopplysninger er en stor utfordring. I denne personvernerklæringen får du tips om hvordan du kan navigere i jungelen av informasjon om personopplysninger. Som oppvarming kan du gjerne se filmen "Hva er digital dømmekraft?" som varer i et drøyt minutt.

Les også mer om behandlingsgrunnlag og hva en behandlingsansvarlig er på datatilsynet.no

Analyse av besøk på dubestemmer.no

Selv om Utdanningsdirektoratet ikke henter inn personopplysninger om deg, registrerer vi besøk på nettsiden. Vi bruker logger fra webserveren vår til å lage statistikk over besøk på dubestemmer.no. Statistikken gjør at vi kan forbedre nettsiden vår, for eksempel ved å analysere hva slags innhold som får mye besøk, og hva som er mindre besøkt. Besøksstatistikken har informasjon om:

  • hvilken side som er besøkt
  • dato og tidspunkt for besøket
  • besøkets varighet
  • hvor mange besøk som blir avsluttet fra hver enkelt side (fremfor at brukeren går videre til en annen side på tjenesten)
  • hvilke nettlesere som blir brukt

Informasjonen kan ikke knyttes til deg som enkeltperson. Webserveren sletter umiddelbart IP-adressene til besøkende. I praksis er det umulig å identifisere de besøkende, og derfor er statistikken anonym. 

Informasjonskapsler

ikon

En informasjonskapsel, ofte kalt en cookie, er en liten tekstfil som lastes ned og lagres på datamaskinen når brukeren åpner en nettside.

Informasjonskapselen brukes ofte rett og slett for å få nettsiden til å fungere som ønsket. Den kan lagre innloggingsdetaljer, huske handlekurv i nettbutikken eller registrere hvor brukeren beveger seg rundt på nettstedet. Noen informasjonskapsler samler inn IP-adresser, og en IP-adresse er en personopplysning.

Les mer hos Nasjonal kommunikasjonsmyndighet på nkom.no

Informasjonskapsler er altså unike for nettleseren du bruker. Dersom du bytter fra én nettleser til en annen på datamaskinen eller telefonen, følger ikke informasjonskapslene med.

Informasjonskapsler og lokal lagring på dubestemmer.no

Målet til dubestemmer.no er å være personvernvennlig. Samtidig skal nettstedet fungere godt rent teknisk. For å lykkes med dette, må vi lagre noen informasjonskapsler. Vi lagrer:

  • to informasjonskapsler som er påkrevd av den tekniske plattformen for å sørge for at responstiden for dataene som hentes er tilfredsstillende
  • én informasjonskapsel for dem som skal logge på redaktørgrensesnittet for dubestemmer.no

Teknisk informasjon om våre informasjonskapsler er gjengitt i et eget avsnitt.

I tillegg legger vi opp til at nettleseren din skal huske noen valg du har gjort. Dette gjøres ved hjelp av det som kalles "local storage" (lokal lagring). Lokalt sørger vi for å lagre:

  • valget ditt av målform (bokmål eller nynorsk), slik at du ikke må velge på nytt gjentatte ganger ("language-name").
  • handlingen din for å fjerne boksen som viser deg at du kan bytte mellom to ulike målgrupper (mellomtrinn og ungdomsskole/vgs). Uten en eller annen form for lagring hadde denne boksen dukket opp hver gang du gikk til en ny side med valgmulighet for målgruppe ("intro-accept").
  • handlingen din for å fjerne boksen som gjør deg oppmerksom på bruken vår av informasjonskapsler ("cookie-accept")

I avsnittet for "Praktiske personverntips" kan du lære om hvordan du gjør valg for informasjonskapsler og lokalt lagrede data ("local storage"). Du finner også informasjon om hvordan du kan slette disse.

Praktiske personverntips

Ikoner som brukes for personverninnstillinger

Hva skal du se etter?

Vil du sjekke personverninnstillingene i tjenester du bruker? Typiske ikoner som er mye brukt, vil ofte kunne lede deg på riktig vei. De brukes i ulike varianter, enten alene eller i kombinasjon med hverandre. Du kan også se etter lenker til for eksempel:

  • profil/profile
  • min side/my page
  • personvern/privacy
  • innstillinger/settings
  • informasjonskapsler/cookies
  • samtykke/consent
  • vilkår/terms and conditions

Hva skal du gjøre?

Når vi skal velge innstillinger i tjenester vi bruker, klikker vi ofte raskt bort bokser som oppleves som støy. Du gikk ikke inn på nettbutikken eller informasjonsnettstedet for å lese en lang personvernerklæring; du gikk dit fordi du ønsket å foreta en handling. Første tips er dermed å ta en kjapp titt på innstillingene du kan velge mellom.

I stadig flere tjenester får du se valgmulighetene i et enkelt og forståelig språk, spesielt de som gjelder informasjonskapsler. På en del nettsteder blir informasjonskapslene kategorisert, for eksempel på denne måten:

  • nødvendige
  • preferanser for funksjonalitet
  • statistikk/webanalyse
  • markedsføring

Du ser ofte et varsel om informasjonskapsler, som enkelt lar deg aktivere eller deaktivere ulike kategorier av informasjonskapsler og lagre valgene dine. I mange tilfeller må du imidlertid bruke et ekstra klikk ved å velge "endre innstillinger" (eller tilsvarende).

I andre tilfeller blir du ikke tilbudt skreddersydde innstillinger for tjenesten du besøker. Du blir bedt om å velge innstillinger i egen nettleser dersom du ikke tillater at tjenesten setter informasjonskapsler/cookies i nettleseren din. Du blir samtidig advart om at tjenesten ikke alltid kommer til å fungere.

Hva kan du bestemme?

Dersom du sjekker innstillingene for nettleseren du bruker, ser du at valgene for å tillate eller blokkere informasjonskapsler varierer. Se på punktlistene og tenk over hva du forstår med de ulike beskrivelsene. Hvilken innstilling hadde du foretrukket?

Sammenlign nettlesere

1

Nettleser 1

Du får disse valgene:

  • tillat alle informasjonskapsler
  • blokkér informasjonskapsler fra tredjepart i inkognitomodus
  • blokkér informasjonskapsler fra tredjeparter
  • blokkér alle informasjonskapsler (anbefales ikke)

2

Nettleser 2

Du får disse valgene:

  • blokkér sporing på tvers av nettsteder og sporere via sosiale medier
  • infokapsler fra ubesøkte nettsteder
  • alle tredjeparts-infokapsler (kan forårsake feil på nettsteder)
  • alle infokapsler (vil føre til feil på nettsteder)

 

Å kontrollere og rydde opp i nettleseren

De mest brukte nettleserne (Chrome, Edge, Firefox og Safari) har alle ulike varianter av innstillinger for hva slags informasjonskapsler du vil godta. I innstillingene kan du også slette data fra nettleseren. Data deles ofte inn i:

  • informasjonskapsler og andre nettstedsdata
  • nettleserlogg, hurtiglagret innhold, cache/buffer
  • nedlastingslogg
  • passord og andre påloggingsdata

Du kan ofte velge hvor langt tilbake i tid du ønsker å slette innhold, for eksempel siste time, siste døgn, siste uke eller all historikk.

Informasjonskapsler og data som er lagret lokalt, blir behandlet som samme type informasjon i de vanlige nettleserne. Hvis du sletter informasjonskapsler, sletter du i samme slengen data som er lagret lokalt ("local storage").

Dersom du ønsker å kvitte deg med informasjonskapsler og "local storage" fra besøket ditt på dubestemmer.no, må du gå til innstillingene i nettleseren.

Nettleserutvidelser

I tillegg til å velge innstillinger i nettleseren for hvilke informasjonskapsler du godtar, kan du også bruke tilleggsprogram for å ta kontroll over eget personvern. Slike installasjoner har ulike navn som betegner det samme, og kalles for eksempel:

  • nettleserutvidelse
  • utvidelse/extension
  • nettlesertillegg
  • add-ons eller plug-ins
  • tilleggsfunksjon eller tilleggsprogram

Nettleserutvidelser er laget for å gi deg flere muligheter for ytterligere funksjonalitet eller større kontroll over egen nettleser. I denne sammenhengen er det aktuelt å peke på nettleserutvidelser for personvern:

Mot en mer personvernvennlig fremtid?

I personopplysningsloven har begrepet "innebygd personvern" vært brukt siden 2018 for å tydeliggjøre at digitale tjenester skal ta personvernhensyn i alle sammenhenger. Det gjelder både etablerte tjenester og helt nye tjenester.

Et eksempel er Google. I 2021 endret de nettleseren Chrome for en mer personvernvennlig modell for annonsesalg. Informasjonskapsler fra tredjeparter har vært bransjestandard for å sørge for treffsikker annonsering. Når du får reklame for snøfresere fra nettbutikker du nettopp har besøkt, er det typisk takket være informasjonskapsler.

Reklamen kommer fortsatt til å være målrettet, men Google ønsker å legge seg på en "persovern først"-linje. Les mer om annonsering og personvernhensyn på Ads & Commerce-bloggen til Google

Ekspertene mottar endringene med dempet entusiasme. Årsaken er at Google beskyldes for å droppe en type sporing til fordel for datainnsamling som gir selskapet større kontroll på bekostning av andre aktører. Til tross for at enkeltpersoner skal profileres som deler av en gruppe, er fortsatt personvernlampene tent:

- Samtidig vil Google fortsatt lage detaljerte profiler om oss som brukere. Mulighetene for manipulasjon og diskriminering basert på våre vaner og persondata er fortsatt der, sier Finn Myrstad, direktør for digitale tjenester i Forbrukerrådet til Aftenposten.

Teknisk informasjon om informasjonskapsler

Det er Utdanningsdirektoratet som er mottaker av alle informasjonskapsler som brukes på dubestemmer.no.

Navn

Formål

ARRAffinity

Nødvendig for å sikre at trafikk på dubestemmer.no (hver enkelt økt) blir håndtert mest mulig optimalt med hensyn til responstid. Informasjonskapselen kreves av Episerver, som er den tekniske publiseringsløsningen som brukes på dubestemmer.no. Informasjonskapselen sørger for at forespørsler mot serveren (requests) blir håndtert av samme server innenfor ett besøk (session) - såkalt sticky session.

ArraffinitySameSite

Nødvendig til samme formål som ARRAffinity, men gjelder bare dersom du bruker nettleseren Google Chrome.

.ASP.NET_SessionId

 

Blir benyttet dersom noen logger på redaktørgrensesnittet for dubestemmer.no og er derfor ikke i bruk for vanlig trafikk. Nødvendig for å lagre og vise data som brukeren etterspør, og er obligatorisk ved bruk av Episerver.

 

 

Ikon for ankermenypunkt med tekstlig innhold.

Kontaktinformasjon

Du kan sende e-post til dubestemmer@udir.no. Merk at vanlig e-post normalt er usikret og ukryptert. Du må ikke sende taushetsbelagte eller sensitive opplysninger via e-post. Når du sender en melding til oss, får vi tilgang til din e-postadresse. E-postadressen din er en personopplysning, og vi trenger å bruke den for å kunne gi deg et svar. Vi kommer ikke til å lagre eller bruke e-postadresse til andre formål.

Du kan også følge dubestemmer.no på Facebook-siden vår. Når du besøker oss eller tar kontakt på Facebook, gjelder Facebook sine vilkår og retningslinjer.

INNHOLD