Ikke alle på nett er den de utgir seg for å være.
(Filmen er laget av Sølvsuper.)
Hvis du opplever noe ubehagelig når du bruker mobilen, gamer eller lignende, kan disse rådene være lure å følge:
Dersom du har opplevd noe ubehagelig – enten det er på mobil, gjennom apper, når du gamer eller på skolen – er det viktig at du snakker med noen som kan hjelpe deg. Det kan være foreldre, noen på skolen, helsesykepleier eller en annen voksen du har tillit til. Av og til kan det hjelpe å snakke med en venn først så du kan få hjelp og støtte til å snakke med en voksen. Selv om du synes det er ubehagelig, er det bedre å snakke med noen enn å vente til ting kanskje blir enda verre.
Hvis du ikke har noen voksen du har lyst til å snakke med dette om, kan du for eksempel kontakte Røde Kors sin hjelpetjeneste, Kors på halsen. Du kan ringe, sende en melding eller chatte. Alle tjenestene er gratis, og du kan være helt anonym.
Alle barn og unge kan dessuten ta kontakt med Barneombudet. Barneombudet kan svare på spørsmål om barn og unge sine rettigheter og kan gi råd og tips om alt fra skole, familie, barnevern og helse, til asylbarns rettigheter og andre temaer. På nettsidene sine har Barneombudet en oversikt over hvem som kan hjelpe både når noe alvorlig har skjedd, eller du bare trenger noen å snakke med.
Ambre (9) opplevde noe ubehagelig da hun spilte et spill for barn på nett. Det var et spill der hun skulle tjene poeng og der det samtidig var mulig å skrive med andre som også spilte. Både hun og de andre brukte anonyme kallenavn. Faren hennes hadde gitt klar beskjed om at dersom hun ville spille dette spillet, fikk hun ikke lov å dele personlig informasjon der. Da ville han ta vekk spillet igjen.
For å få poeng fra andre, delte Ambre likevel telefonnummeret sitt med de andre i spillet selv om hun visste at det var noe hun ikke burde gjøre. Hun ble da kontaktet av flere ukjente voksne menn som både ringte og sendte meldinger. Ambre syntes opplevelsen var ubehagelig, og turte i starten ikke fortelle det til faren sin. Hun var redd han ville bli sint siden hun hadde delt telefonnummeret sitt uten lov, og at han ville nekte henne å spille igjen eller fjerne tilgangen til nett.
Heldigvis oppdaget faren hva som foregikk og hjalp henne, ellers kunne dette gått galt siden hun holdt det som skjedde for seg selv og følte seg presset. Etter opplevelsen har hun vært mye mer forsiktig med hva hun legger ut på nett om seg selv, men hun lærte også hvor godt det er å få hjelp fra voksne av og til. Faren ble faktisk mye mindre sint enn hun hadde trodd.
Vis respekt for andre, og snakk med noen hvis du opplever noe ubehagelig på spill eller mobil.
Hvis du har opplevd noe ubehagelig eller kjenner noen som er utsatt for noe du reagerer på, bør du snakke med noen voksne. Hvis du ikke har noen du tør snakke med, finnes det steder der du kan ringe for å få råd, og der du kan være anonym:
Barneombudet passer på at barn og unges rettigheter blir respektert. På deres nettsider kan du få tips til hva du kan gjøre og hvem du kan kontakte dersom du føler at du trenger hjelp.
Kors på halsen er en tjeneste der du kan spørre om det meste. På nettsiden deres kan du lese mer om hvordan du kan nå dem på telefon, e-post, chat eller i forum på nett. De som svarer er frivillige, har taushetsplikt, og du kan være anonym.
Slettmeg.no er en tjeneste som kan gi råd dersom noen har delt bilder eller annen informasjon om deg, og som du vil ha hjelp til å fjerne.
Personvern: Vi har alle noe vi ikke ønsker å dele med andre – ikke fordi det er ulovlig eller noe vi ønsker skjule, men rett og slett fordi det er privat. Personvern betyr at du har rett til privatliv.
Sosial på nett: Når du bruker mobilen, er på nett eller har apper der du kan dele bilder og annet, har du også ansvar for det du deler – både om deg selv og andre.
Kildekritikk: Når du leser nyheter, skal finne informasjon til skoleoppgaver, går inn på saker kjente og ukjente deler i sosiale medier, eller du ser reklame for noe du har lyst på, er det viktig å kunne skille mellom det som er falskt, og det som er ekte. Hvordan gjør du det?