Diskuter:
- Betyr ytringsfrihet at man kan si eller skrive alt man vil på nettet?
- Hva er forskjellen på ytringsfrihet og ytringsansvar?
- Hvor mange av disse typene har dere møtt på nett, gjennom apper eller gaming?
(Filmen er laget av TRY Apt.)
Dersom personer er hovedtemaet på bildet eller i filmen du ønsker å dele, må du få samtykke fra alle som kan identifiseres på bildene før de deles – enten de deles åpent på nett eller i lukkede grupper. Dette gjelder også bilder med mange personer på, for eksempell klassebilder. Frem til barna er 13 år er det foreldrene som har hovedansvaret for å si ja – eller nei – til en slik publisering, men barna bør alltid få si meningen sin også.
Dersom det er selve situasjonen eller aktiviteten som er hovedtemaet, og personene på bildet er mindre viktige, kan bildene deles uten at du har spurt om lov først hvis de ikke er krenkende på noen måte eller kan være skadelige for dem det gjelder. Eksempler på dette kan være bilder fra et 17.mai-tog eller publikum på en fotballkamp. Bildene må heller ikke føles krenkende ut ifra situasjonen de deles i.
Husk derfor: Hver gang du ønsker å dele bilder av én eller flere bestemte personer, må du først spørre om lov (og få et tydelig JA) for å være sikker på at du ikke gjør noe galt. Dersom den som har sagt ja senere angrer seg, må du hjelpe til med å fjerne innholdet igjen.
Denne loven sikrer at alle har rett til ytringsfrihet og rett på tilgang til offentlig informasjon. Retten til å ytre seg regnes som en viktig del av rettssamfunnet og er grunnleggende for et demokrati.
Barnet skal ha rett til ytringsfrihet. Det vil blant annet si at barnet skal ha frihet til å søke, motta og meddele opplysninger og ideer av ethvert slag, uten hensyn til grenser – enten det skjer muntlig, skriftlig eller på trykk, i kunstnerisk form eller gjennom en hvilken som helst uttrykksmåte barnet måtte velge.
Men, ytringsfriheten betyr likevel ikke at alt er lov. Det finnes begrensninger, blant annet:
a) av hensyn til andres rettigheter eller omdømme, eller
b) for å beskytte nasjonal sikkerhet, offentlig orden eller offentlig helse eller moral.
Høyesterett har behandlet en dom mot en 71 år gammel kvinne som kom med svært stygge kommentarer på Facebook om samfunnsdebattant og forfatter Sumaya Jirde Ali. Sumaya ble blant annet kalt "fandens svarte avkom" og "korrupt kakerlakk". Hun var bare 19 år da og ble utsatt for mye hets på nett. Hun valgte derfor å trekke seg fra å delta i offentlige debatter. Høyesterett ga kvinnen 25 000 kroner i bot og 24 dagers betinget fengsel for kommentarene.
Det kan av og til være vanskelig å vurdere hvor grensene går for hva som er beskyttet av ytringsfrihet og hva som er straffbare ytringer. Men, denne dommen betyr at det ikke er fritt frem å skrive hva man ønsker om andre og kalle det ytringsfrihet. Den betyr også at folk vil kunne bli dømt i lignende saker i framtiden.
Vær mot andre slik du vil at de skal være mot deg!
Ung.no er en offentlig informasjonsside for ungdom (drevet av Bufdir). Her kan du få kvalitetssikrede svar på ulike spørsmål du måtte være opptatt av, og som det kanskje kan være vanskelig å spørre andre om. Nettsiden dekker ulike temaer fra kropp, seksualitet og psykisk helse til fritid, jobb og utdanning.
Personvern: Hva er personvern og hva er personopplysninger? Og hvorfor er det så viktig å ha kontroll over disse opplysningene?
Uønskede hendelser: Med sosiale medier er det blitt mulig å dele innhold både kjapt og enkelt. Men hva gjør du når noen bruker informasjon om deg på en måte du ikke hadde sett for deg, eller som du ikke har blitt spurt om? Hva gjør du hvis du du mottar e-poster med truende innhold?
Digitale spor: I løpet av en helt vanlig dag etterlater du deg mange flere digitale spor enn du sannsynligvis er klar over. Dette er spor som vil kunne være tilgjengelig i svært lang tid. Denne informasjonen er interessant for mange.